Bílkoviny a zase ty bílkoviny

Veganství, vegetariánství i reduktariánství či flexitariánství jsou dnes na vzestupu.

Důvodů je celá řada, díky moderním technologiím se stále více lidí dozvídá, v jakých podmínkách jsou chována zvířata určená ke konzumaci či jinému „užitku“, a nesouhlasí s takovým zacházením. Svědčí o tom vlna zákazů kožešinových farem, klecových chovů, testování na zvířatech, která se šíří napříč státy.

Lidé si dnes mohou vybírat a více než dříve tedy zapojují své etické i ekologické cítění.


Po celém světě se v posledních letech stále více objevují různé náhražky masa i postupy, jak jej získat, což je skvělé. I u nás se v běžných obchodech neustále rozšiřuje nabídka veganských produktů a proto se stávají alternativní způsoby stravování dostupnější pro širokou škálu lidí.

Stálicí ovšem zůstává otázka „A co bílkoviny?“ Upřímně řečeno při pestré stravě a dostatečné velikosti porcí není příjem bílkovin problém.


Tématem pak bývá také to, zda je bílkovina rostlinná stejně kvalitní, jako ta živočišná. Bílkoviny jsou tvořeny aminokyselinami, kterých existuje 20, přičemž 12 z nich je člověk schopen v těle vytvořit, zbylých 8 vytvořit nedokážeme a musíme je přijímat ve stravě, těm říkáme esenciální aminokyseliny. Ovšem původ aminokyselin neovlivňuje jejich kvalitu nebo zdravotní prospěšnost. Bez ohledu na zdroj je to stále tatáž chemická látka, a na využití a práci s ní nemá její zdroj vliv.

A mimochodem pokud by něčeho hrozil veganovi nedostatek, byl by to vitamín B12 nebo omega 3, ale i ty v dnešní době jsou na trhu v rostlinném podání, např.naše oblíbené Vegvit.



Arthur Schopenhauer (německý filosof) řekl: „Každá pravda prochází třemi fázemi: Nejdříve je zesměšňována. Pak násilně odmítána. A nakonec je akceptována jako samozřejmost..“





36 zobrazení0 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše